על פי חכמת הקבלה, כפי שלומדים אותה בקבוצת בני ברוך, כולנו חלקים של נשמה אחת, שנבראה על ידי הבורא מתוך אהבתו אליה. נשמה זו מכונה "נשמת אדם הראשון". המקובלים מסבירים שתכונת הבורא היא אהבה טהורה, והטבע של נשמת אדם הראשון הוא הרצון לקבל הנאה ותענוג. התענוג הגדול ביותר שהנשמה יכולה להרגיש הוא תענוג הנובע מאהבה אמיתית.
כדי לאפשר לנשמה להגיע לאהבת אמת, הבורא חילק את הנשמה לחלקים רבים, הנקראים נשמות פרטיות, והסתיר את עצמו מפניהן. הוא הטביע בכל הנשמות הללו רצון אגואיסטי, כלומר רצון לקבל אהבה, ואז הן התלבשו בגופיהם של בני אדם בעולם הזה.
חכמת הקבלה מסבירה לנו את הסיבה לכך. הבורא אוהב אותנו כל הזמן, אך לנו קשה להרגיש זאת מפני שהוא נסתר מאיתנו. לעומת זאת, בני אדם אחרים אינם נסתרים, וכך אנו יכולים "לתרגל" בינינו את אהבת הזולת. התלמידים בבני ברוך מסבירים שבאמצעות תיקון היחסים ביניהם הם לומדים להתעלות מעל טבעם האגואיסטי ולרכוש את טבעו את הבורא.
כאשר נלמד לאהוב איש את רעהו נחזור אל המצב המושלם, בו כולנו מאוחדים כנשמה אחת, ונזכה בתענוג העילאי שהבורא חפץ להעניק לנו, תענוג הנובע מאהבה ונתינה. הבורא ישוב וויתגלה בינינו ואנחנו נוכל לאהוב אותו ככתוב, "בכל לבבך, בכל נפשך ובכל מאודך".
הרצון לאהוב
תהליך התפתחות האדם משחר ילדותו יכול לשמש כדוגמה לתהליך התפתחות הרצון לאהוב. בתחילת דרכו האדם מרגיש רק את רצונו הפרטי. הוא חווה את עצמו כמרכז המציאות ודורש אהבה ותשומת לב, בדיוק כמו תינוק.
לאחר זמן מה האדם לומד שכדאי לו לשתף פעולה עם האנשים סביבו, מפני שכך הוא יצליח להשיג את מה שאינו יכול בכוחות עצמו. ככל שהרצון האגואיסטי גדל ומתפתח, האדם מתחיל להרגיש שהנאתו תגבר אם הוא ינצל את הזולת לטובתו. נראה לו ששליטה על אחרים ושימוש בהם לטובתו האישית יביאו לו אושר. אך כאן מצפה לו אכזבה מרה, וכאשר הוא מגיע לשלב ההתפתחות הסופי הוא מגלה שהיכולת לאהוב באמת היא מה שחסר לו יותר מכל דבר אחר.
כמו במשפחה אוהבת
למרות הקושי הרב הכרוך בגידול ילדים, הורים רבים אומרים "אני מוכן לעשות הכול למען הילדים שלי", או "הילדים הם כל חיי". האהבה והנתינה לילדים מעניקה להורים אושר רב. העולם היה נראה אחרת לגמרי אם היינו אוהבים זה את זה כפי שהורים אוהבים את ילדיהם. לדאבוננו המצב שונה לחלוטין.
חכמת הקבלה מעניקה לנו שיטה שבאמצעותה ניתן לפתח בליבנו את אהבת הבריות, ממש כאילו היו אלה ילדינו. כיום, כשחכמת הקבלה פתוחה בפני כולם כפי שקורה בעמותת בני ברוך, כל הנשמות מקבלות הזדמנות ללמוד כיצד לאהוב באמת. חכמה עתיקת יומין זו מלמדת אותנו לאהוב את הזולת ללא תנאי, בדומה לאהבת הבורא אותנו. כאשר נזכה להגיע לדרגה נעלה זו ונלמד לאהוב איש את רעהו, נוכל לשוב ולהתאחד כנשמה אחת כפי שהיינו במקור, ולהתמזג באיחוד נצחי עם הבורא, שכולו אהבה טהורה.